Главная
Авторизация
Фамилия
Пароль
 

Базы данных


Труды сотрудников ИФ СО РАН - результаты поиска

Вид поиска

Область поиска
в найденном
 Найдено в других БД:Каталог книг и брошюр библиотеки ИФ СО РАН (2)
Формат представления найденных документов:
полный информационныйкраткий
Отсортировать найденные документы по:
авторузаглавиюгоду изданиятипу документа
Поисковый запрос: (<.>K=Fullerene<.>)
Общее количество найденных документов : 44
Показаны документы с 1 по 10
 1-10    11-20   21-30   31-40   41-44 
1.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Erohin S. V., Churkin V. D., Vnukova N. G., Visotin M. A., Kovaleva E. A., Zhukov V. V., Antipina L. Yu., Tomashevich Ye. V., Mikhlin U. L., Popov M. Yu., Churilov G. N., Sorokin P. B., Fedorov A. S.
Заглавие : Insights into fullerene polymerization under the high pressure: The role of endohedral Sc dimer
Место публикации : Carbon. - 2022. - Vol. 189. - P.37-45. - ISSN 00086223 (ISSN), DOI 10.1016/j.carbon.2021.12.040
Примечания : Cited References: 39. - The authors gratefully acknowledge the financial support of RFBR (Project identifier:18-29-19080). The calculations were performed at supercomputer cluster provided by the Materials Modeling and Development Laboratory at NUST “MISIS” and Joint Supercomputer Center of the Russian Academy of Sciences. The authors thank the staff of the Information Technology Department of the Moscow Institute of Physics and Technology and express their gratitude to the Data Center Group for their help in making calculations. M.P. acknowledges the support of the Ministry of Science and Higher Education of the Russian Federation in the framework of the State Task (project code 0718-2020-0037) for Raman study, interpretation, and discussion of obtained results as well as Russian Science Foundation (project #20-12-00097) for investigation of fullerite mechanical properties. V.D.C. acknowledges the support of RFBR (Project identifier:20-32-90038)
Аннотация: In this work, through the technology of producing endohedral metallofullerene in macroscopic quantities, the process of pressure polymerization of Sc2C2@C82 and their mechanical properties have been investigated in detail using a set of experimental and theoretical methods. The crucial role of endohedral atoms is demonstrated by comparison with pristine fullerenes. It is shown that the embedding of Sc2C2 complex inside a fullerene significantly facilitates the polymerization process which finally leads to the highly rigid material at high pressures.
Смотреть статью,
Scopus,
WOS,
Читать в сети ИФ
Найти похожие
2.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Барцева Л. С., Кастюк, Мария Романовна, Внукова, Наталья Григорьевна, Исакова, Виктория Гавриловна, Чурилов, Григорий Николаевич
Заглавие : Результаты обогащения фуллереновой смеси эндоэдральными металлофуллеренами
Коллективы : "Решетневские чтения", международная научно-практическая конференция, Сибирский государственный университет науки и технологий им. акад. М. Ф. Решетнева, Информационные спутниковые системы им. М.Ф. Решетнева, ОАО, "Красноярский машиностроительный завод", ОАО, Федеральный исследовательский центр "Красноярский научный центр Сибирского отделения Российской академии наук"
Место публикации : Решетневские чтения: материалы XXV междунар. науч.-практ. конф. : в 2-х ч. - Красноярск, 2021. - Ч. 1. Секция "Химия и химические технологии". - С. 625-627
Примечания : Библиогр.: 7. - Исследование выполнено при финансовой поддержке РФФИ в рамках научного проекта № 18-29-19003
Аннотация: Представлены результаты обогащения фуллереновой смеси эндоэдральными металлофуллеренами при помощи кислот Льюиса. Предложен способ более точной оценки относительного процентного содержания фуллеренов в хроматограмме фуллереновой смеси. ЭМФ могут использоваться, в ракетно-космической технике.
Материалы конференции,
Читать в сети ИФ
Найти похожие
3.

Вид документа : Статья из сборника (однотомник)
Шифр издания :
Автор(ы) : Dudnik A. I., Bogdanova A.V.
Заглавие : Influence of Temperature and Humidity on Resistance and Permittivity of Composite Films of WO3 and B2O3 with Fullerene
Коллективы : International Conference and Seminar on Micro/Nanotechnologies and Electron Devices
Место публикации : 11th Annual International Conference and Seminar on Micro/Nanotechnologies and Electron Devices, EDM'2010: proceedings: IEEE, 2010. - С. 106-108. - (978-1-4244-6626-9). - DOI 10.1109/EDM.2010.5568647
Аннотация: The paper represents dependences of electrical resistance on irradiance and temperature for composite fullerene-WO3 films. It has been shown that the structure film-contacts is more sensitive to external influence when the film is placed between contacts. Dependencies of fullerene doped B2O3 films permittivity on temperature and humidity are given. Introduction of fullerenes results in approximately linear temperature dependence of permittivity
Материалы конференции
Найти похожие
4.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Zhukov V. V., Erohin S. V., Churkin V. D., Vnukova N. G., Antipina L. Y., Elesina V. I., Visotin M. A., Tomashevich Y. V., Popov M. Y., Churilov G. N., Sorokin P. B., Fedorov A. S.
Заглавие : Feature of the endohedral metallofullerene Y@C82 and Gd@C82 polymerization under high pressure
Место публикации : J. Phys. Chem. C. - 2022. - Vol. 126, Is. 40. - P.17366-17373. - ISSN 19327447 (ISSN), DOI 10.1021/acs.jpcc.2c05139
Примечания : Cited References: 35. - The authors gratefully acknowledge the financial support of the RFBR (project identifier: 18-29-19080). V.D.C. acknowledges the support of the RFBR (project identifier: 20-32-90038). M.Y.P. acknowledges the support of the Ministry of Science and Higher Education of the Russian Federation in the framework of the State Task (project code 0718-2020-0037) for Raman study, interpretation, and discussion of obtained results and Russian Science Foundation (project #20-12-00097) for investigation of fullerite mechanical properties. V.V.Z., S.V.E., and P.B.S. acknowledge the support of the Ministry of Science and Higher Education of the Russian Federation in the framework of the strategic academic leadership program “Priority 2030” (no. K6-2022-041). The calculations were performed at the supercomputer cluster provided by the Materials Modeling and Development Laboratory at NUST “MISIS” and the Joint Supercomputer Center of the Russian Academy of Sciences. The authors thank the staff of the Information Technology Department of the Moscow Institute of Physics and Technology and express their gratitude to the Data Center Group for their help in performing calculations
Аннотация: In the present work, the polymerization of endohedral metallofullerenes (EMFs) with gadolinium (Gd@C82) and yttrium atoms (Y@C82) at high pressures achieved using the shear diamond anvil cell technique is studied using both theoretical and experimental approaches. It is found that in contrast to pure fullerenes, EMF polymerization starts at lower pressures with similar behavior for both metals inside the fullerene cage. EMF polymerization occurs smoothly and finally leads to a significant increase in the number of interfullerene bonds at pressures higher than ∼20 GPa. Finally, a high bulk modulus of both EMF-polymerized materials is obtained using Raman spectra.
Смотреть статью,
Scopus
Найти похожие
5.

Вид документа : Статья из сборника (однотомник)
Шифр издания :
Автор(ы) : Churilov G. N., Osipova I. V., Marchenko S. A., Gulyaeva U. E.
Заглавие : Influence of sonic and magnetic fields on fullerene and nanotube formation in carbon-helium plasma of high frequency at atmospheric pres?sure
Коллективы : "Fullerenes and Atomic Clusters", Biennial International Workshop
Место публикации : 9th Biennial International Workshop "Fullerenes and Atomic Clusters" (IWFAC 2009): July 6-10, 2009, St Petersburg, Russia : abstracts. - 2009. - Ст.P5.7. - С. 114
Смотреть статью,
Читать в сети ИФ
Найти похожие
6.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Novikov P. V., Osipova I. V., Churilov G. N., Dudnik A. I.
Заглавие : Simulation of fullerene formation in a carbon-helium plasma
Место публикации : Fuller. Nanotub. Carbon Nanostruct. - 2021. - Vol. 29, Is. 5. - P.337-342. - ISSN 1536383X (ISSN), DOI 10.1080/1536383X.2020.1842738
Примечания : Cited References: 22
Аннотация: A kinetic model of fullerene formation in the carbon-helium plasma of an arc discharge was proposed. In the model, in addition to the coagulation of carbon clusters, the cluster isomerization and their cooling with a buffer gas were taken into account. The simulation results of the fullerene formation are in qualitatively agreement with the experimental data, i.e., the fraction of higher fullerenes increases at high pressures in the fullerene mixture.
Смотреть статью,
Scopus,
WOS,
Читать в сети ИФ
Найти похожие
7.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Dudnik A. I., Osipova I. V., Nikolaev N. S., Churilov G. N.
Заглавие : Comparative analysis of two methods for synthesis of fullerenes at different helium pressures
Коллективы : RFBRRussian Foundation for Basic Research (RFBR) [18-32-20011]
Место публикации : Fuller. Nanotub. Carbon Nanostruct. - 2020. - Vol. 28, Is. 9. - P.697-701. - ISSN 1536-383X, DOI 10.1080/1536383X.2020.1746281. - ISSN 1536-4046(eISSN)
Примечания : Cited References: 16. - The reported study was funded by RFBR according to the research project No 18-32-20011
Предметные рубрики: PLASMA
YIELD
DISCHARGE
PARAMETERS
DEPENDENCE
C60
Аннотация: The results of the effect of helium pressure in the chamber on the amount and composition of the produced fullerenes (C60, C70, etc.) synthesized in the arc plasma with graphite electrodes are presented. The findings obtained when the arc is powered by a direct (DC) and alternating (AC) currents of low frequency were compared in the same chamber with the electrodes located at the same angle to each other. These two methods are drastically different. The complete conversion of graphite into fullerene soot in AC occurs, but a part of the graphite is converted into a cathode deposit that does not contain fullerenes in DC, the relative amount of which increases when decreasing the helium pressure in the chamber. The highest fullerene content in fullerene soot of 10.2 wt.% is produced at a pressure of 127.5 kPa in AC arc, but in DC arc, the highest content of fullerenes in fullerene soot of 8.3 wt.% is produced at a pressure of 33.3 kPa.
Смотреть статью,
Scopus,
WOS,
Читать в сети ИФ
Найти похожие
8.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Elesina V. I., Churilov G. N., Vnukova N. G., Nikolaev N. S., Glushenko G. A., Isakova V. G.
Заглавие : Mechanical activation of fullerene containing soot during extraction of higher and endohedral metallofullerenes
Место публикации : Fuller. Nanotub. Carbon Nanostruct. - 2022. - Vol. 30, Is. 5. - P.553-558. - ISSN 1536383X (ISSN), DOI 10.1080/1536383X.2021.1966421
Примечания : Cited References: 33
Аннотация: For extraction of higher fullerenes and endohedral metallofullerenes (EMF) with yttrium from fullerene-containing carbon soot (soot) obtained by combined spraying of graphite and yttrium oxide powders in an arc plasma, we developed a device (Extractor*) that provides mechanical activation effects on agents combined with filtration. It has been shown that the soot recovery percentage of a mixture of higher fullerenes and EMF with different solvents (carbon disulfide, o-xylene, pyridine) and the EMF mass fraction in the mixture is significantly higher than in the extraction with a Soxhlet apparatus traditionally used for these purposes. The time spent on the extraction process is reduced significantly. Due to a known reaction with titanium chloride (TiCl4) and removal of a solution of empty fullerenes, subsequent bonding of EMF with yttrium into an insoluble complex directly in the extractor allows the product to be significantly enriched with EMF. In general, we were able to significantly reduce both the duration of extraction of the fullerenes mixture and EMF and the production of EMF separately.
Смотреть статью,
Scopus,
WOS,
Читать в сети ИФ
Найти похожие
9.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Машанов А. И., Чурилов, Григорий Николаевич, Типсина Н. Н., Внукова, Наталья Григорьевна, Присухина Н. В., Машанов А. А.
Заглавие : Интенсификация хлебопекарных дрожжей с помощью водорастворимого фуллерена
Место публикации : Вестн. КрасГАУ. - 2020. - Вып. 2. - С. 108-116. - ISSN 1819-4036, DOI 10.36718/1819-4036-2020-2-108-116
Примечания : Библиогр.: 6
Аннотация: В работе изучалась возможность использования водорастворимого фуллерена в производстве хлеба. Фуллерены - это аллотропнная модификация углерода. Они биологически активны и используется в медицине, в качестве антиоксидантов, радиопротекторов, противогрибковых и других агентов. Поэтому возник интерес по изучению влияния водорастворимого фуллерена на хлебопекарные дрожжи и процесс брожения при производстве хлеба. Основными факторами, влияющими на технологический процесс и качество готовых хлебобулочных изделий, является биологическая активность дрожжей и молочнокислых бактерий. В работе в качестве контрольного образца выбрана рецептура хлеба пшеничного из муки высшего сорта. Фуллерен растворялся в воде и вносился в виде водного раствора при замесе теста. Замес проводили вручную на дрожжах фирмы Angel, способ приготовления хлеба выбран ускоренный. Перед замесом теста проводили активацию дрожжей в воде (контроль) и в растворах фулеррена (1; 1,5; 2; 3; 4 и 4,5 %) с добавлением 10 % муки от ее количества, идущего на замес. Активацию проводили в течение 20 и 60 минут и наблюдали за образованием «пенной шапочки». В результате в образцах с добавлением водорастворимого фуллерена с увеличением количества добавки наблюдалось увеличение объема «пенной шапочки», что говорит об активизации деятельности дрожжей и ускорении процесса брожения. Готовые образцы изделий исследовали по основным показателям качества. Результаты показали, что с добавлением водорастворимого фуллерена изменялась окраска изделий, незначительно увеличивалась кислотность при прочих равных условиях, что тоже говорит о более быстром кислотонакоплении, что влияет на процесс созревания теста и продолжительность брожения. Пористость готового хлеба также увеличивалась с увеличением дозировки фуллерена. В результате проведенных исследований по влиянию водорастворимого фуллерена на хлебопекарные свойства дрожжей установлено его положительное влияние на процесс брожения и качество хлеба.The possibility of using water-soluble fullerene in bread production was studied in the research. Fullerenes are allotropic carbon modification. They have biological activity and used for medical purposes as antioxidants, radioprotectors, antifungal and other agents. In this regard there was interest in studying the influence of water-soluble fullerene on baking yeast and fermentation process in bread production. One of the main factors affecting technological process and the quality of bakery products is biological activity of the yeast and lactic acid bacteria. In the study the control sample was selected for the recipe of wheat bread from premium flour. Fullerene was dissolved in water and introduced as an aqueous solution when kneading the dough. Kneading was carried out manually on the yeast of the firm ‘Angel’; accelerated method of preparing bread was selected. Before kneading the batch yeast activation was performed in water (control) and in fullerene solutions (1, 1.5, 2, 3, 4 and 4.5 %) with the addition of 10 % flour from the amount of flour which was to be used in the batch. The activation was performed for 20 and 60 minutes and the formation of a "foam cap" was observed. As a result, the samples with the addition of water-soluble fullerenes with increasing amount of additives, had an increase in the amount of "foam hats", testifying about the revitalization of the yeast and accelerate fermentation. Finished product samples were examined by the main quality indicators. The results showed that after the addition of water-soluble fullerene the color of the products changed, the acidity slightly increased, other things being equal, which also indicated a faster acid accumulation, affecting the maturation process of the dough and the duration of fermentation. The porosity of finished bread also increased with growing of the dosage of fullerene. As a result of conducted research on the influence of water-soluble fullerene on baking properties of yeast a positive effect on the fermentation process and the quality of bread was established.
Смотреть статью,
РИНЦ
Найти похожие
10.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Машанов, Александр Иннокентьевич, Чурилов, Григорий Николаевич, Присухина, Наталья Викторовна, Внукова, Наталья Григорьевна, Машанов, Александр Александрович
Заглавие : Влияние водорастворимого фуллерена C-60 на качество ржаного хлеба
Место публикации : Вестн. КрасГАУ. - 2021. - Вып. 4. - С. 148-154. - ISSN 1819-4036, DOI 10.36718/1819-4036-2021-4-148-154
Примечания : Библиогр.: 10
Аннотация: Биологический синтез дает возможность создавать большое разнообразие новых продуктов с заданным составом (ферменты, аминокислоты, полимеры). Фуллерены - это аллотропная модификация углерода. Водные растворы фуллерена используются в медицинских целях в качестве противовирусного, противовоспалительного средства, против онкологических заболеваний. В работе проведены исследования влияния водорастворимых фуллеренов на качество ржаного хлеба. Хлеб готовили на закваске, без внесения товарных дрожжей. Ржаную закваску готовили самостоятельно в течение 7 суток из цельнозерновой ржаной муки и воды. Фуллерен растворяли в воде в процентном соотношении: 0,5, 1 и 1,5 % от количества воды и на этом растворе проводили замес теста, за исключением контрольного образца. Тесто оставляли на брожение, при этом наблюдая за скоростью его подъема каждый час. Далее выброженное тесто делили на куски и формовали тестовые заготовки. В процессе расстойки тестовых заготовок в контрольном образце наблюдалась наибольшая расплываемость заготовки хлеба, образцы заготовок с фуллереном лучше сохраняли свою форму. Выпечку хлеба проводили в течение 55 минут. Через 8 часов охлаждения хлеб исследовали по основным показателям качества. Результаты исследования физико-химических показателей ржаного хлеба с водным раствором фуллерена показали, что пористость мякиша контрольного образца и образцов с фуллереном была равна 49 %. Влажность мякиша образцов во всех вариантах опыта составляла 48 %. Кислотность теста в образце № 1 повышается на 0,5 градусов, в образце № 2 на 1 градус, в образце № 3 на 1,3 градуса по сравнению с контрольным образцом. Ржаной хлеб, приготовленный с использованием водорастворимого фуллерена, обладает хорошими качественными показателями, соответствующими требованиям стандартов.Biological synthesis makes it possible to create a wide variety of new products with a given composition - to obtain food for humans, enzymes, amino acids, polymers. Fullerenes are an allotropic modifi of carbon. Water solutions of fullerene are tested for medical purposes as an antiviral, anti-infl agent, against cancer. The paper studies the effect of water-soluble fullerenes on the quality of rye bread. The bread was prepared with sourdough, without the introduction of commercial yeast. Rye sourdough was prepared independently for 7 days from whole-grain rye fl and water. Fullerene was dissolved in water in a percentage ratio of 0.5, 1 and 1.5 % of the amount of water and the dough was kneaded on this solution, with the exception of the control sample. The dough was left to ferment, while observing the rate of its rise every hour. Next, the fermented dough was divided into pieces and formed into dough pieces. In the process of proofi the test blanks in the control sample, the greatest blurring of the bread blank was observed, the samples of the blanks with fullerene retained their shape better. The bread was baked for 55 minutes. After 8 hours of cooling, the bread was examined according to the main quality indicators. The results of the study of the physical and chemical parameters of rye bread with an aqueous solution of fullerene showed that the porosity of the crumb of the control sample and samples with fullerene was equal to 49 %. The moisture content of the crumb of the samples in all variants of the experiment was 48 %. The acidity of the test in sample No. 1 increases by 0.5 degrees, in sample No. 2 by 1 degree, in sample No. 3 by 1.3 degrees compared to the control sample. Rye bread prepared using water-soluble fullerene has good quality indicators that meet the requirements of the standards.
Смотреть статью,
РИНЦ,
Читать в сети ИФ
Найти похожие
 1-10    11-20   21-30   31-40   41-44 
 

Другие библиотеки

© Международная Ассоциация пользователей и разработчиков электронных библиотек и новых информационных технологий
(Ассоциация ЭБНИТ)